Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 

Kuvataidetta naistaitelijoiden silmin

Moision kartanossa on esillä kahdeksan naistaiteilijan töitä. Lokakuussa näyttelyä saapuvat täydentämään tekstiilimuotoilija Katri Parikan teokset.

Moision kartanon taidekesässä vieraili yrittäjä Anne Hasun mukaan 11 000 henkilöä. Kävijämäärässä ovat mukana myös kartanossa järjestettyjen juhlien vieraat.

Joulukuun 20. päivään mennessä kävijämäärä on varmasti lisääntynyt huomattavasti, sillä kartanon seinille on ripustettu monipuolinen näyttely, jossa on esillä Sari Hakalan, Iina Helanderin, Satu Helteen, Maria Kajangin, Kristiina Leinon, Heidi Sutelan, Marja Tannisen ja Riitta Virtasen taidetta. Lokakuun 8. päivänä näyttely täydentyy vielä Katri Parikan töillä.

Naisen asema yhteiskunnassa

Kartanon taidesyksyn avasi Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen, joka halusi valottaa puheessaan naisten asemaa niin taiteessa kuin yhteiskunnassa.

–Länsimaisessa kulttuurissamme niin taide kuin elämä yleensä perustuvat kristinuskon historiaan ja kahteen merkittävään naiseen, Eevaan ja Mariaan. He edustavat naiseuden ääripäitä. Eeva edustaa meille länsimaisille ihmisille syntiä ja Maria synnittömyyttä ja pyhyyttä, Leppänen selvittää.

Hänen mukaansa naisella on ollut hyvin pitkään alistettu asema.

–1800-luvulla tekninen kehitys ja sivistys olivat korkeimmalla tasolla kuin koskaan, mutta nainen oli hyvin sidottu mieheen. Keskiluokkainen nainen ei pystynyt tekemään juuri mitään kysymättä ensin mieheltään. Maatalon emännät sen sijaan olivat itsenäisempiä ja saivat tehdä enemmän päätöksiä kuin porvariston tai yläluokan naiset.

–Työläisnaisten asema oli huono. He kasvattivat lapsia, elivät kurjuudessa ja tottelivat miestensä ajatuksia. Minna Canth kirjoitti 1855 Työmiehen vaimon, joka on yksi hänen tunnetuimmista ja yhteiskunnallisesti radikaaleimmista teoksistaan. Vain muutamaa vuotta myöhemmin naiset alkoivatkin hiljalleen saada pitää itse ansaitsemansa rahat, Leppänen kertoo ja muistuttaa, että vasta 1930 laadittiin laki, jonka mukaan nainen ja mies ovat avioliitossa tasa-arvoisia.

Leppäsen mukaan 1960-luku oli muutosten aikaa. Lääketieteessä tapahtui isoja edistysaskeleita: ehkäisypillerit yleistyivät, abortti laillistettiin ja perhesuunnittelu mahdollistui.

–Nainen sai vihdoinkin mahdollisuuden yhdistää työn sekä perheen ja mennä töihin tai ryhtyä esimerkiksi taiteilijaksi olematta silti huono äiti.

 
 

 

 

 

 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA

 

Elimäen Sanomat