Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Elämää pintaa syvemmällä

Räjähdesukeltajana pitkän työuran Puolustusvoimissa tehnyt, Korialla asuva Reino Hemmilä on kirjoittanut omakohtaisen muistelmateoksen. Pommi pohjassa -kirja kertoo raivaustehtävistä Suomen sameissa vesissä.

Korialla koko ikänsä asunut Reino Hemmilä kertoo saaneensa noin 8-vuotiaana lahjaksi maskin ja snorkkelin. Snorkkelikokeilut loppuivat heti alkuunsa muutamien köhimisten jälkeen kymmeneksi vuodeksi, mutta maski vei pojalta mielenkiinnon varsinaisesta uimaharjoittelusta. Koiraa hän kertoo oppineensa uimaan noin 10-vuotiaana, eikä hänen uimataitonsa juurikaan edistynyt siitä nuoruusvuosien aikana.

Maskin kanssa matalassa vedessä pulikoiva poika löysi kuitenkin pinnan alta uudenlaisen maailman. Hemmilä kertoo nähneensä jo alle metrin syvyisessä vedessä monenlaista elämää: simpukoita, kotiloita, pieniä kaloja ja kaislan juurakoita.

Kenties nämä kokemukset olivat miehen mielessä vielä aikuisena, kun hän työskenteli 1984 ylikersanttina Korialla 1. pioneerikomppanian varusmiesjoukkueen johtajana. Hän oli mukana naaraamassa surmansa saanutta laskuvarjohyppyharrastajaa Utissa. Mukana oli myös armeijan sukeltajia. Tämän tehtävän jälkeen Hemmilä alkoi selvittää, miten Puolustusvoimien sukeltajakoulutukseen voisi päästä. Hän aloitti aktiivisen uintiharjoittelun Kouvolan uimahalleissa ja selvitti lopulta tiensä rankkojen pääsykokeiden kautta raivaajasukeltajakurssille, joka alkoi maaliskuussa 1985.

–Ihmisiä on kahdenlaisia. Toiset ovat säilyttäjiä, jotka elävät samaan tyyliin muuttamatta tuttuja tapojaan. Toiset taas haluavat keksiä uusia asioita ja tutkia elämää pintaa syvemmältä. Minä kuulun niihin jälkimmäisiin. Armeijassa, niin kuin muissakin organisaatioissa, tarvitaan niitä säntillisiä byrokraatteja jotka pitävät järjestelmän perusteet kunnossa. Toisaalta vesistön pohjasta räjähteitä raivattaessa joutuu kehittämään niin paljon uutta ja soveltamaan oppimaansa, että kyllä sitä tehdäkseen täytyy olla luovaa hulluuttakin, Hemmilä toteaa.

 
Reino Hemmilän kirjoittama Pommi pohjassa – räjähdesukeltajan ura mudassa -kirja on juuri julkaistu.
 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat