Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Tavallista arkea muistisairaudesta huolimatta

Tällä viikolla vietetään Aivoviikkoa. Muun muassa Kouvolan Seudun Muisti ry järjestää yleisöluentoja ja esittelee monimuotoista toimintaansa muistisairaille ja heidän omaisilleen kaikissa toimipisteissään.

Kouvolan Seudun Muisti ry aloitti viime syksynä Kymenlaakson Muistiaktiivien toiminnan. Sen tarkoituksena on olla mukana vaikuttamassa ja edistämässä muistiperheiden hyvinvointia Kymenlaaksossa omien kokemustensa painoarvolla. Ryhmään kuuluu muun muassa kolme muistisairasta sekä heidän läheisensä. Toiminnan eräs tehtävä on myös tiedottaminen, sairauteen mahdollisti liittyvien ennakkoluulojen ja negatiivisten asenteiden vähentäminen sekä oikean tiedon välittäminen sairaudesta. Tähän työryhmään kuuluvat myös Raimo ja Lea Peipponen.

Raimo Peipponen kertoo huomanneensa lähimuistinsa heikentyneen kesällä 2013 kesämökin askareita suorittaessaan. Tuolloin hän hakeutui Kouvolan terveyskeskukseen muistihoitajan vastaanotolle muistitestiin. Testi ei kuitenkaan antanut tuolloin aihetta jatkotoimiin.

Pari vuotta myöhemmin, helmikuussa 2015 Peipponen sai kuitenkin POKS:ista diagnoosin alkavasta alzheimerin taudista. Hän kertoo, ettei kokenut diagnoosia suurena järkytyksenä, sillä lähimuistipulmat olivat jatkuneet. Diagnoosin jälkeen Raimo siirtyi asiakkaaksi Kouvolan geriatriseen yksikköön, jossa on erityiskoulutettu henkilökunta ja korkeatasoinen palvelu.

Sairauden alkuvaiheessa pariskunnan arki sujui helpommin. Se vaikutti arkielämään lähinnä pienten ja ennalta sovittujen asioiden unohtumisena. Tuolloin Peipponen liikkui autolla, ja kaikkien omien asioiden hoitaminen sujui häneltä hyvin.

Taide on ollut Peipposen harrastus aivan nuoruudesta saakka. Taidenäyttelyihin ja konsertteihin Raimo jaksoi osallistua entiseen tapaan. Pariskunta myös matkustelee melko paljon kuten ennenkin, koska muun muassa Teneriffan saaresta tuli heille pysähdyspaikka talvikausiksi jo 2000-luvun alussa, ja on sitä edelleen. Muutenkin matkailu on ollut kesämökkikausien lisäksi Raimolle ja Lealle rakas ja merkittävä harrastus.

 
Raimo ja Lea Peipponen vakuuttavat, että myös muistisairas voi elää aktiivista ja täysipainoista elämää.
 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat