Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Maakuntauudistus voi jättää kunnat heittopusseiksi

Elimäen ensimmäisen kuntakokouksen 150-vuotisjuhlassa puhuneen professori emeritus Aimo Ryynäsen mukaan kuntien erilaistuminen kiihtyy maakuntauudistuksen jälkeen.

Aimo Ryynäsen mukaan Elimäki oli uuden kunnallishallinnon toteuttamisessa kärkisijalla, ja vakituisen virkakunnan palkkaamisessa se oli edistyksellinen. Kun maan kuntiin alettiin perustaa kunnankirjureiden virkoja erityisesti vuoden 1911 pidettyjen kuntapäivien jälkeen, oli virka Elimäellä jo perustettu.

–Valtuustojen perustamisen tarve oli osittain siinä, ettei sattuma ohjaisi kuntien toimintaa, kuten kuntakokouksissa. Kuntakokoukset nimittäin olivat olleet usein eripuraisia ja hajanaisia, eikä päätösten harkitusta tekemisestä ollut takeita. Uudistuksen kautta luotiin vastuullinen päätöksentekojärjestelmä, jolla oli uuden itsenäisen tasavallan rakentamisessa ainutlaatuisen suuri merkitys, Ryynänen toteaa.

Hän muistuttaa, että suomalainen hyvinvointivaltio rakennettiin 60-luvulta lähtien valtiovetoisesti, mutta kuntien perustalla.

–Hyvinvointivaltio oli itse asiassa liki 500 kunnasta muodostunut kokonaisuus. Nyt olemme uuden edessä, kuten tiedämme. Puhutaan uudesta kunnasta, joka on tehtävistään kaventunut.

Ryynäsen mukaan positiivisemmat muutosta arvioivat katsovat muutoksen johtavan varsinaisen itsehallintohengen elävöitymiseen ja kuntien mahdollisuuteen panostaa paikallisen elinvoiman vahvistamiseen. Hän ottaa esimerkiksi Pekka Saurin, joka on todennut, että kunnille avautuu mahdollisuus muuttua 1900-luvun mittaan rakentuneesta palvelukoneesta asukkaidensa yhteisöksi ja asukkaiden potentiaalin realisoijiksi, kun sote-palvelut siirtyvät kunnilta laajemmille maantieteellisille alueille.

Ryynäsen mielestä muutos ajattelussa ja käytännössä on merkittävämpi kuin ehkä huomataan. Hän muistuttaa, että vielä esimerkiksi Jyrki Kataisen hallituksen aikana toisteltiin kuntarakenneuudistusta yritettäessä sitä, että kunnilla ei ole muuta kuin palvelutehtävä.

–Jos näin pelkistetysti ajateltaisiin, voidaan kysyä, eikö olisi sitten sama, että valtio suoraan hoitaisi palvelutehtävät?, Ryyänen kyselee.

 

Professori emeritus Aimo Ryynänen pohti juhlapuheessaan kunnallisen itsehallinnon tilaa maakuntauudistuksen jälkeen.
 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat