Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Hyvän olon tunteeseen ei voi jäädä leijumaan

Petteri Orpon mukaan työmarkkinakierroksella
on saatava kestävä ratkaisu

Suomen taloudessa on tapahtunut iso käänne, mutta hyvänolon tunteeseen ei voi jäädä leijumaan, viestittää valtiovarainministeri Petteri Orpo.

– Tänä vuonna kansantalouden arvioidaan kasvavan jopa kolme prosenttia ja ensi vuonna kaksi. Siitä eteenpäin kasvu jää 1-1,5 prosenttiin, mikä ei riitä. Väki vähenee, eläkemenot ja julkiset menot kasvavat. Jotakin on edelleen tehtävä.

Nykyisen kasvutilanteen Petteri Orpo sanoo olevan pitkän työn tulosta, johon ovat vaikuttaneet muun muassa tällä hallituskaudella aikaansaatu kiky-sopimus ja julkisten menojen hillitseminen.

– Nyt voi jo katsoa peiliin, mutta vieläkin sieltä katsoo joku, joka sanoo, että työtä pitää jatkaa. Ongelmat ovat edelleen olemassa, mutta nyt on helpompi tilanne niitä korjata.

  Työmarkkinakierros on valtiovarainministerin mukaan tärkeä tulevaisuuden kannalta, ja siltä odotetaan kestäviä ratkaisuja.

– Emme kommentoi palkankorotustasoja, mutta hyvää tilannetta ei voi pilata hetkessä.

Paikallisia sopimuksia Orpo soisi oikeasti edistettävän, mikä tarkoittaa työmarkkinoiden uudistamista: joustoja, sopimista yrityksen tilanne huomioiden. Tuposta pois liittokierrokselle ja työpaikoille.

– Ihmiset haluavat enemmän sopia omista työehdoistaan. Perälautana on tietenkin työntekijän suoja.

  Talouspoliittisista tavoitteista keskiössä ovat korkea työllisyysaste, vahva talouden kasvu keskipitkällä aikavälillä sekä tiukka finanssipolitiikka.

– Se tarkoittaa velkaantumisen lopettamista vuoteen 2021 mennessä ja sote-menojen hillintä kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä.

 

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan sote-uudistus on lähes maalissa.
 
 

EEVA-LIISA PENNANEN

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat