Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Perjantai-illan päräys on yliannos energiajuomaa

Muun muassa koulu- ja huumepoliisina työskennellyt, nykyisin eläkkeellä oleva rikoskonstaapeli Hannu Jore vieraili Elimäen yhtenäiskoulussa puhumassa painavaa asiaa sekä oppilaille että heidän vanhemmilleen.

Hannu Jore muistutti illalla vanhemmille pidetyssä tilaisuudessa lasten tarvitsevan rakkautta ja rajoja.

–Lapsen täytyy tietää, että hän on vanhemmilleen tärkeä. Tämä asia näytetään muun muassa osoittamalla rakkautta ja asettamalla rajoja. Valitettavasti etenkin rajojen asettaminen on monille nykyajan vanhemmille vaikeaa. Varsinkin yläasteikäisille on vaikeaa sanoa, että nyt menee pieleen, jos nuorelta tulee nopeasti sanaryöppy päin vanhempien näköä.

Joren mielestä vanhempien kannattaisi kierrellä paikoissa, joissa heidän lapsensa viettävät vapaa-aikaansa.

–Menkää vaikka useamman vanhemman porukalla tilataksilla. Saatatte valitettavasti yllättyä, mitä tulette näkemään, kun lapsenne eivät tunnista vierasta autoa.

Jore kiittelee vanhempien ja koulun välistä yhteistyötä. Tosin hän tietää myös, että koululta tulleeseen yhteydenottoon ei välttämättä suhtauduta suopeasti.

–Etenkin äidit muuttuvat hyvin nopeasti lastaan puolustaviksi naarastiikereiksi, jotka eivät halua uskoa tai kuunnella oman lapsensa tehneen mitään väärää. Vanhempien olisi syytä ymmärtää, että jos koulusta soitetaan, puhelimessa puhutaan totuuden sanoja. Toisaalta vanhemmat voisivat olla myös itse aktiivisia koulun suuntaan ja tiedustella opettajilta säännöllisesti, mitä heidän lapsilleen kuuluu.

Jore tietää omasta kokemuksestaan, että kiusaamista voi esiintyä jo päiväkodissa. Hänelle läheinen ihminen otti yhteyttä päiväkotiin, kun tämän lasta kiusattiin siellä.

–Valitettavasti kiusaajan vanhemmat uhkasivat päiväkodin työntekijää potkuilla, kun hän otti asian puheeksi.

Jore puhuu mieluummin kiusaamisesta, ei pelkästään koulukiusaamisesta. Hän muistuttaa, että yhä useimmin kiusaaminen tapahtuu sosiaalisen median kautta.

–Jokaisen vanhemman pitäisi välillä seurata, millaisilla sivustoilla hänen lapsensa netissä surffailee, Jore muistuttaa.

Samaan hengenvetoon hän vetoaa myös aikuisiin:

–Älkää jakako koko elämäänne ja etenkään kuvia lapsistanne sosiaalisessa mediassa. Koskaan ei voi tietää, millaiset ihmiset kuvianne ja etenkin lastenne kuvia katselevat.

 

Elämäntyönsä poliisina tehnyt Hannu Jore kiertää kouluissa puhumassa nuorille ja heidän vanhemmilleen ajankohtaisista, nuorten elämään liittyvistä asioista.
 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat