Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Nyt on aika innostua valokuidusta

Kymijoen Kyläkuitu on käynnistänyt esisuunnittelun valokuituverkon rakentamisesta muun muassa Vilppula-Värälä -alueelle sekä Elimäen kirkonkylään.

Kymijoen Kyläkuitu osuuskunta teettää esisuunnitelmat mahdollisuudesta rakentaa valokuituverkko Kuivala-Utti sekä Vilppula-Värälä-Ummeljoki-Anjala -alueille ja Elimäen kirkonkylään. Esisuunnitelmaan kuuluu myös Sopenpellon alue, mutta sen rakentaminen voidaan toteuttaa myös erillisenä projektina.

–Esisuunnittelu valmistuu lokakuun loppuun mennessä, mutta se ei vielä ole tae sille, että valokuituverkon rakentaminen aloitetaan, hankekoordinaattori Atte Korpaeus muistuttaa.

Esisuunnitelmasta selviävät muun muassa rakentamiskustannukset sen hetkisellä tilaajien tai kiinnostuksensa ilmoittaneiden talouksien määrällä. Nyt onkin aika ilmoittaa kiinnostuksensa valokuidusta Kymijoen Kyläkuitu osuuskunnan kotisivulla olevan kartan avulla. Sinne voi kiinnittää täpän oman kiinteistönsä kohdalle. Kiinnostuksensa ilmaiseminen ei tarkoita sitä, että olisi velvoitettu hankkimaan valokuituliittymän.

–Tilaajien määrä luonnollisesti vaikuttaa siihen, aloitetaanko varsinainen rakentamistyö. Kymijoen Kyläkuidun hankealueen kaikille asukkaille valokuituverkon rakentaminen maksaa 1 990 euroa, jotta eri alueiden välille ei synny eriarvoisuutta. Lisäksi asiakkailta peritään kuukausittain liittymä- ja palvelumaksut. Runkoverkon pituus ja etenkin liittyjien lukumäärä luonnollisesti vaikuttaa siihen, onko rakentamistyön aloittamiselle taloudellisia edellytyksiä, projektivastaava Aulikki Kylliäinen sanoo.

Korpaeus ja Kylliäinen eivät halua arvioida, kuinka monta liittyjää esimerkiksi Elimäen kirkonkylän alueella tarvittaisiin, jotta valokuituverkosta tulisi totta. Kylliäisen mukaan kirkonkylän alueen rakentamiskustannuksia lisää se, että sinne jouduttaisiin rakentamaan oma aktiivilaitetila, johon tuodaan runkoyhteys ja kytkimet, joiden kautta jokainen asiakas saa oman yhteytensä. Korpaeuksen mukaan Kymijoen Kyläkuitu osuuskunta on lähestynyt Elimäen kirkonkylän alueen taloyhtiöiden isännöitsijöitä, ja heidän joukostaan on löytynyt positiivista kiinnostusta valokuitua kohtaan. Lopulliset päätökset valokuituverkkoon liittymisestä toki tekevät taloyhtiöiden hallitukset.

–Yritämme parhaillaan selvittää, olisiko Elimäen kirkonkylän alueen valokuituverkon rakentamiseen mahdollista saada jostakin avustusta, Kylliäinen kertoo.

 

Aulikki Kylliäinen ja Atte Korpaeus kannustavat ihmisiä harkitsemaan valokuituverkkoon liittymistä.
 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat