Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Uutinen
 
 
 

Mitä jos uni ei tule?

Ihminen nukkuu kolmasosan elämästään. Mitä sitten, jos uni ei tulekaan?

Unettomuus on yleinen vaiva, josta kärsii tilapäisesti tai pitkäaikaisesti yli miljoona suomalaista. Terveydenhoitaja Heidi Vihervaara muistuttaa, että unen tehtävänä on poistaa väsymys, täydentää hermosolujen energiavarastoja ja ylläpitää muistia, oppimista ja mielenterveyttä. Unen aikana keskushermostosta ja aivoista poistuu kuona-aineita, mikä vähentää stressiä.

Vihervaaran mukaan aikuisen ihmisen unentarve on 6-9 tuntia. Noin 7,5 tunnin yöunet nukkuva jaksaa paremmin, mutta unentarve vaihtelee yksilöllisesti.

Mitä on unettomuus?

Unettomuudelle ei ole olemassa vakiintunutta, yksiselitteistä määritelmää. Unettomuuden oireina pidetään nukahtamisvaikeuksia, katkonaista unta, liian varhaista heräämistä tai unen huonoa laatua.

Lähes jokainen kärsii joskus uniongelmista, eikä satunnaisesti valvottu yö ole haitallista. Unettomuus ei ole sairaus vaan oire, mutta yleensä sen taustalta löytyy jokin tunnistettava aiheuttaja.

–Univaje aiheuttaa ihmisen toiminnanohjauksen huononemista, ennakointikyvyn heikkenemistä sekä muisti- ja keskittymiskyvyn häiriöitä. Lisäksi valvoneen ihmisen stressihormonitaso nousee, immuunijärjestelmä häiriintyy ja riskit sydän- ja verisuonisairauksiin lisääntyvät. Pitkäaikainen väsymys lisää myös onnettomuusriskejä, Vihervaara kertoo ja muistuttaa, että 15-20 minuutin päivätorkut riittävät, jos on päivällä hyvin väsynyt.

 

Terveydenhoitaja Heidi Vihervaara muistuttaa, että aikuisen ihmisen unentarve on noin 6-9 tuntia yössä.
 
 

RAIJA ANTTILA

 

Etusivulle

LUE JUTTU KOKONAISUUDESSAAN ELIMÄEN SANOMISTA
 
Elimäen Sanomat