Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Pääkirjoitus
 
 
 
Pääkirjoitus 20.9.2017

Riski hirvikolariin kasvaa syksyllä

Syksy on tullut, ja illat pimenevät. Autoilijoiden on jälleen huomioitava, että hirvieläinten aktiivisuus ja liikkuvuus on suurta erityisesti syksyisin. Liikkumista lisää hirvien kiima-aika syys-lokakuussa ja vastaavasti peurojen kiima-aika myöhemmin loppusyksyllä. Lisäksi hirvien luontainen siirtyminen talvilaitumille laittavat hirvieläimiä liikkeelle yhä enemmän.

Hirvieläimet liikkuvat aktiivisesti aamu- ja iltahämärässä. Tästä syystä kaikkien tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä. Erityisen tarkkana kannattaa olla parin tunnin ajan ennen ja jälkeen auringon laskun ja nousun. Usvan tai sateen vähentäessä näkyvyyttä kannattaa pudottaa ajonopeutta, jotta eläinten tullessa tielle reagointiin jää riittävästi aikaa.

Varsinkin hirvivaroitusalueilla liikkuessa on tarkkailtava aktiivisesti tien pientareita ja vähennettävä ajonopeutta. Hirvivaroitusmerkki kertoo siitä, että alueella on erityinen riski törmätä hirvieläimeen. Mikäli havaitsee hirven tai peuran tiellä tai sen läheisyydessä, on syytä vähentää välittömästi nopeutta. On myös hyvä muistaa, että useita eläimiä voi liikkua yhdessä, joten tien jo ylittäneen yksilön perässä voi tulla vielä muita. Hirvivaara-alueella ajellessa kannattaa käyttää mahdollisimman paljon kaukovaloja ja tarkkailla tien vierustoja erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaita kasvaa tien lähellä.

Suomen Riistakeskus kannustaa autoilijoita pitämään aina autossa riistaonnettomuusmerkkiä, jossa on toimintaohjeet suurriistakolarien varalle. Riistaonnettomuusmerkillä voi myös merkitä kolaripaikan, mikä helpottaa huomattavasti kolarin jälkiselvittelyä ja esimerkiksi loukkaantuneen eläimen jäljitystä. Riistaonnettomuusmerkki on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta.

 


Hirvieläimet liikkuvat aktiivisesti aamu- ja iltahämärissä.

 
 
RAIJA ANTTILA
 
Elimäen Sanomat