Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Pääkirjoitus
 
 
 
Pääkirjoitus 5.7.2017

Unohda työt kesälomalla

Viestintätoimisto Riannon toukokuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas työssäkäyvä suomalainen kertoo lomailevansa heinäkuussa yhteen putkeen. Seuraavaksi suosituin lomakuukausi on elokuu ja kolmantena tulee kesäkuu. Pätkissä pitkin kesää loman viettää joka kolmas. Täydellistä irtiottoa tämä ei kuitenkaan tarkoita. Suomalaisista jopa 56 prosenttia kertoo tekevänsä ainakin jossain kohtaa lomaa töitä. Joka päivä ja viikoittain töihin paneutuu joka viides.

Riannon toimitusjohtajan mukaan työnteossa loman aikana on kaksi puolta. Hyvää on se, että lomaltapaluustressi vähenee, kun meili ei pullistele hoitamattomia tehtäviä. Tämä palvelee erityisesti sitä neljännestä, joka kertoo, että heillä ei ole lomasijaista ja työt odottavat, kun arki koittaa ja lomalta palataan takaisin työn ääreen. Huono puoli on tietysti se, että lomalla ei lomailla, eikä näin ollen päästä täydellisesti rentoutumaan ja latautumaan syksyn koitoksiin. Voi olla että lomaton loma kostautuu jossain kohtaa loppuvuotta väsymyksenä ja monella jopa uupumuksena.

Tällaisia tutkimustuloksia lueskellessa tulee mieleen, ovatko jotkut meistä todellakin niin korvaamattomia, että heidän täytyy uhrata lyhyt kesälomansa työsähköposteihin vilkuiluun ja niihin vastaamisen? Enpä usko.

Loma tarjoaa ihmisille tärkeän tilaisuuden palautua kiireisen ja ehkä stressaavankin työ- tai opiskelurupeaman jälkeen. On hyvä muistaa, että välillä myös aivot kaipaavat lepoa. Toki jokaisella meistä on omat tapamme viettää lomaa. Joku kirmaa mökkirantaan heti loman alettua, toinen haluaa nauttia lomastaan ystävien, tapahtumien ja erilaisten menojen parissa. Oikeaa ja väärää tapaa lomailla ei ole. Tärkeintä on se, että lomalla mieli rentoutuu ja keho saa tilaisuuden palautua.

Nauttikaa kesästä, vaihtelevista kesäsäistä ja kesäisistä tapahtumista sekä läheistenne seurasta. Ne ovat asioista, joista jälleen ammennamme voimaa seuraavan kesän ja kesäloman odotteluun.

 Kesälomalla kannattaa unohtaa työsähköposteihin kurkistelu ja työpuheluihin vastaaminen.
 
 
RAIJA ANTTILA
 
Elimäen Sanomat