Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Pääkirjoitus
 
 
 
Pääkirjoitus 23.5.2018

Reippaita roskankerääjiä

Nimimerkki Raija haastoi hiljattain lehtemme Postilaatikkopalstan kirjoituksessaan Elimäen koulukeskuksen väen roskienkeruutalkoisiin. Pääkirjoituksen vieressä olevasta jutusta selviää, että Elimäen yhtenäiskoulun, eli ala- ja yläasteiden oppilaiden, opetussuunnitelmiin kuuluu ympäristön siistimiseen tähtääviä toimenpiteitä. Esimerkiksi alakoulun oppilaat ovat useamman kerran kokoontuneet eri puolille Elimäen kirkonkylää keräämään ihmisten luontoon heittämiä roskia. Ovatpa he polkaisseet jopoillaan jopa Pakinmontun uimapaikalle, josta he virkistäytymisen yhteydessä keräsivät myös mukaansa muutaman kassillisen roskaa.

Elimäen yhtenäiskoulu on Vihreä lippu -koulu, joten oppilaat osallistuvat ympäristönsä siivoustalkoisiin ahkerammin kuin useimmat muut peruskoululaiset. Vihreä lippu -koulussa tavoitteena on muun muassa koulun tuottaman jätekuorman pienentäminen, kierrätyksen edistäminen, energian ja veden säästäminen sekä ympäristöstä huolehtiminen.

Myös yläkoulun oppilaat hoitavat oman osuutensa kirkonkylän roskien vähentämiseksi. He siistivät teidenvarsia Siisti siti –kampanjan merkeissä Peippolan alueella vielä ennen kevätlukukauden päättymistä.

Kesäkuun 5. päivänä Suomessa vietetään tumppitalkoita. Suomessa ympäristöön päätyy noin neljä miljardia tupakantumppia vuosittain. Maailmanlaajuisesti ympäristöön heitetään peräti 4,5 biljoonaa tumppia joka vuosi. Tupakantumppien sisältämät myrkylliset aineet ovat ekosysteemille haaste, sekä merellä että maalla. Ympäristöpäivän teema tänä vuonna on ”Tumppi ei maadu” ja tavoite on kerätä yhdessä tai yksin tupakantumpit pois pihoilta, puistosta, teiden varsilta ja rannoilta. Tumppitalkoisiin voi osallistua kaikki, joiden mielestä tumppi ei kuulu luontoon.

Yksittäisen ihmisen panos voi olla hyvinkin merkittävä. Esimerkiksi hyvinkääläiset Ilkka ja Kaija Erkkilä ovat harrastaneet roskien keräystä jo seitsemän vuotta. Huhtikuun lopulla heidän saldonsa oli jo 601 900 tumppia ja 1 654 muovikassillista kerättyä roskaa.

 Elimäen yhtenäiskoulun alakoululaisten pyöräretki Pakinmontulle oli myös ympäristön siistimisen tempaus.

 
 
RAIJA ANTTILA
 
Elimäen Sanomat