Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Pääkirjoitus
 
 
 
Pääkirjoitus 22.11.2017

Yhdistystoiminta yhdistää

Jaalan, Elimäen ja Valkealan kehittämissäätiö viettää tänään apurahajuhlaa Takamaan seuratalolla. Paikalla on todennäköisesti, ja toivottavasti iso joukko myös Elimäen alueen yhdistysten edustajia, sillä apurahan saajien pitkässä listassa on mukava määrä paikallisten yhdistysten ja yhteisöjen nimiä. Apurahan kohteita silmäillessä täytyy ilolla todeta, että lehtemme levikkialueella on jo järjestetty tai tullaan järjestämään lukuisia tapahtumia, joista on iloa isolle porukalle. JEV-säätiö jakoi apurahoina kaikkiaan 143 200 euroa. Valitettavasti säätiön hallituksen jäsenten kaipaamaa, yli entisten kuntarajojen levittäytyvää ja isoon ihmisryhmään vaikuttavaa hanketta ei vielä löytynyt, sillä suurin apuraha oli 4 000 euroa, ja sillä korjataan kattoa Jaalan Liikasenmäellä.

JEV-säätiön apurahan saajia on pitkä lista. Sen perusteella on uskottava, että yhdistys- ja harrastustoiminta on ainakin Elimäellä, Jaalassa ja Valkealassa edelleen varsin aktiivista. Maanantaina julkaistiin järjestöjen elämästä ja elämästä järjestöissä kertova teos Syliä tähteeksi. Kirjan kirjoittaja, tutkija ja tietokirjailija Petri Pajun mukaan järjestöjen vahvuus on muun muassa kyvyssä tukea ihmisiä elämän siirtymissä, esimerkiksi silloin, kun ihminen tulee äidiksi tai isäksi, jää työttömäksi tai sairastuu vakavasti.

Kirjasta selviää myös, että yksi järjestöjen vahvuus on eri elämänpiireistä tulevien ihmisten yhdistäminen. Esimerkiksi vieraalle paikkakunnalle muuttanut voi parhaassa tapauksessa löytää uudelta asuinalueeltaan mielekkään harrastuksen ja uusia ystäviä menemällä rohkeasti mukaan kiinnostavalta tuntuvaan yhdistystoimintaan. Harrastus- ja vapaaehtoistoimintaan ei osallistuta uhrimielellä vaan siksi, että toiminnasta saadaan jotakin myös itselle.

Valitettavasti moni pitkäikäinen yhdistys kuitenkin kamppailee aktiivisten jäsenten ja vetovastuuta ottavien henkilöiden vähyydestä. Etenkin pienellä paikkakunnalla käy usein niin, että kourallinen aktiivisia ihmisiä on mukana pyörittämässä monen paikallisen yhdistyksen toimintaa. Kun aktiivit väsyvät, voi koko toiminnan jatkuminen olla vaarassa, ellei uusia aktiiveja löydetä tilalle.

Lehtemme levikkialueen loppuvuoden tapahtumatarjontaa tutkiessa näyttää kuitenkin siltä, että aktiiveja toimijoita löytyy. Ensi viikosta lähtien on tarjolla niin paljon Suomen 100-vuotisjuhlaan ja lähestyvään jouluun liittyviä tapahtumia, että välillä voi olla ja valinnan vaikeutta. Mutta se on ainakin varmaa, että tapahtumakirjosta löytyy varmasti mieleistä ohjelmaa aivan jokaiselle.

 

 Syliä tähteeksi -teoksen kirjoittaneen tutkija Petri Pajun mukaan yhdistysten vahvuus on niiden kyvyssä tukea ihmisiä elämän siirtymissä.

 
 
RAIJA ANTTILA
 
Elimäen Sanomat