Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Pääkirjoitus
 
 
 
Pääkirjoitus 19.9.2018

Muistathan muistaa

Tällä viikolla vietetään Muistiviikkoa teemalla Muistiystävällisiä tekoja. Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja heikentävät laaja-alaisesti toimintakykyä. Ne ovat kansantauteja siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin. Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä, joista 93 000 on vähintään keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa. Muistisairaista noin 7 000 on työikäistä. Kymenlaaksossa muistisairaita on noin 10 000.

Vuosikymmeniä sitten, kun muistisairauksilla ei vielä ollut nimiä, muistisairaita pidettiin helposti vanhuuden höperöinä. Noihin aikoihin he asuivat usein kotitiloillaan lastensa perheiden huolehdittavina. Yksin asuvista muistamattomista pidettiin huolta yhteisöllisesti: kylillä eksyneet vietiin kotiin, ja kyläläiset kävivät kukin vuorollaan huolehtimassa heidän hyvinvoinnistaan.

Tuolloin, kuten nytkin muistisairaus vaikuttaa sairastuneen itsensä lisäksi myös hänen lähipiiriinsä. Usein muistisairasta hoitaa hänen ikääntynyt puolisonsa, jonka jaksaminen voi välillä olla äärirajoilla. Vastuuta jakavat lapset, mutta usein he voivat asua satojenkin kilometrien päässä omista vanhemmistaan. Raskasta on myös lapsilla, jotka joutuvat joskus pitkienkin matkojen takaa huolehtimaan muistisairaasta vanhemmastaan ja kenties tekemään rankan päätöksen siitä, ettei oma äiti tai isä enää pärjää yksin kotona. Huoli ja syyllisyyskin oman vanhemman pärjäämisestä ja tulevaisuudesta voi olla todella musertavaa.

Muistiviikolla kannustetaan ihmisiä tekemään muistiystävällisiä tekoja. Ne voivat olla vierailu muistisairaan omaisen tai tuttavan luona. Tervetullut huomionosoitus voisi olla myös tarjota pieni vapaahetki muistisairaan omaiselle vaikkapa viemällä muistisairas hetkeksi ulkoilemaan.

Onneksi muistisairaat ja heidän läheisensä eivät ole yksin. Apua ja tukea on tarjolla, ja siihen kannattaa tarttua. Kymenlaakson Muistiluotsit ovat ammattilaisia, joiden kanssa voi keskustella omaan muistiin liittyvistä huolista tai omaisen muistisairaudesta. Kymenlaakson Muistiaktiivit on puolestaan muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmä. Ryhmän ei ole tarkoitus olla vertaistukiryhmä. Kokouksissa on aina ajankohtainen aihe käsiteltävänä. Aiheeseen liittyen maakunnan aktiivit tekevät esimerkiksi yhteisen kannanoton tai mielipidekirjoituksen, joka toimitetaan eteenpäin. Maakunnallisen ryhmän tehtävä on kommentoida ja tuoda esiin näkemyksiä alueen Muistiluotsin ja yhdistysten toiminnasta ja ottaa kantaa muistisairaiden ihmisten ja läheisten kannalta tärkeisiin ajankohtaisiin kysymyksiin.

Muistisairata ja heidän omaisiaan ei todellakaan jätetä yksin. Tällä viikolla meidän jokaisen olisi kuitenkin syytä muistaa heitä, jotka eivät välttämättä enää muista kaikkea.

 

 

  
 
RAIJA ANTTILA
 
Elimäen Sanomat