Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Pääkirjoitus
 
 
 
Pääkirjoitus 4.7.2018

Lomakausi parhaimmillaan

Heinäkuu on suosittu lomakuukausi. Lukuisat suomalaiset aloittivat maanantaina pitkään odotetun kesälomansa. Viime vuonna Suomen työssä käyvistä 34 prosenttia lomaili heinäkuussa. Sekä kesä- että elokuussa lomalla oli 12 prosenttia työssä olevista.

Joku pitää kuukauden loman yhteen putkeen, toinen viettää lomansa mieluummin viikon tai kahden pätkissä. Tärkeinä on, että saa välillä hieman huilata ja kerätä voimia syksyyn sekä talveen.

Suomalaisten suunniteltu lomabudjetti kesälle 2018 on keskimäärin 1 300 euroa kotitaloutta kohti, mikä tekee noin 65 euroa lomapäivää kohden. Suurin osa suomalaisista aikoo rahoittaa lomansa palkkatuloilla, säästöillä tai lomarahoilla. Mukavaa lomatekemistä löytyy myös nollabudjetilla. Suomesta löytyy lukuisia uimapaikkoja ja leikkipuistoja, joissa lapsiperheet voivat viettää ilmaiseksi kesäpäivää. Sekään ei maksa mitään, että pakkaa kodin jääkaapista eväät mukaan ja lähtee polkupyöräretkelle ihastelemaan lähiseudun maisemia. Kouvolan seudulla on lukuisia luontokohteita, joihin voi tutustua veloituksetta. Niistä mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi Repoveden kansallispuisto, Heisanharjun luontopolku tai maailmanperintökohde Verla. Kannattaa muistaa, että myös esimerkiksi Elimäen kotiseutumuseoon on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Suomalaiset ovat mökkikansaa. Viime vuoden lopussa maassamme oli 507 200 kesämökkiä. Eniten mökkejä on Kuopiossa. Hiljattain tehdyn kyselyn mukaan joka neljäs kesämökin omistava aikoo viettää tänä vuonna koko lomansa mökillään. Tämän selittänee ainakin osittain se, että kesämökkien omistajien keski-ikä on tutkimusten mukaan 62 vuotta.

Viettipä sitten kesäänsä ja lomaansa mökkeilemällä tai kotona, tärkeintä on se, että loma tekee tehtävänsä eli antaa energiaa ja rentouttaa. Lomaan ei pidä ladata liikaa odotuksia, eikä kaikkia lomapäiviä kannata täyttää touhulla ja tohinalla. Välillä on hyvä pysähtyä ja rauhoittua.

Elimäen Sanomien toimitus ja tuotanto liihottelevat nyt kesälaitumilla. Seuraava lehti ilmestyy 1. elokuuta. Ihanaa kesää!

 

 

 Kesä on vehreimmillään. Nyt kannattaa nauttia jokaisesta kesäpäivästä.

 
 
RAIJA ANTTILA
 
Elimäen Sanomat