Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Pääkirjoitus
 
 
 
Pääkirjoitus 17.10.2018

Ennakoi syksyn kelit

Lokakuun säätila on tällä hetkellä loistava. Kulman takana kurkkivat kuitenkin jo syksyn sateet ja vääjäämättömät yöpakkaset, jotka tuovat omat haasteensa tien päälle. Liikenneturva muistuttaa, että oikealla nopeudella ja muulla ennakoinnilla voi varautua haastaviksi muuttuviin olosuhteisiin. Valppaana on oltava myös vesiliirron varalta.

Liikenneturvasta painotetaan, että tiet voivat muuttua liukkaiksi, kun lämpötila käy yön aikana nollassa tai lähellä sitä. Pelkkä ilman jäähtyminenkin voi saada tienpinnat paikoin petollisiksi. Jäätyminen ei välttämättä edellytä sateita, sillä kun ilma on tarpeeksi kosteaa ja alkaa kylmetä, saa se aikaan liukkaan kuuran muodostumista.

Syksyn sadekeleillä autoilijaa vaanii myös vesiliirron vaara. Hyväkuntoiset renkaat ovat avainasemassa vesiliirron välttämisessä. Mitä syvemmät urat ovat, sitä paremmat vedenpoisto-ominaisuudet renkaassa ovat.

Valppaus ja ajonopeuden alentaminen ovat oivia keinoja tässäkin. Ratin takana kannattaa olla hereillä. isoihin lammikoihin ajamista kannattaa ensisijaisesti välttää. Jos väistämistä ei voi tehdä turvallisesti, on jalka otettava kaasulta ja pidettävä ohjaus vakaana. Ei siis kovia ratinkääntämisiä, jarrutteluja tai kiihdytyksiä, Liikenneturvasta todetaan.

Tiellä liikkujien on lisäksi syytä muistaa, että hirvenmetsästysaika on alkanut. Teiden varsilla olevat hirvivaroitusmerkit eivät ole siellä turhaan. Valppautta hirvieläinten varalta tarvitaan nyt kaiken aikaa, mutta varsinkin hirvimerkkien alueilla. Lisäksi ajonopeutta kannattaa hiljentää ja tarkkaavaisuutta lisätä entisestään, jos havaitsee tien varrella hirvenmetsästyksestä kertovia varoituksia.

Etenevä syksy ja lähestyvä talvi tuovat mieleen myös joka vuosi toistuvan kysymyksen siitä, milloin on oikea aika vaihtaa talvirenkaat alle. Liikenneturvalla on siihenkin vastaus.Renkaanvaihdon ajankohdassa on otettava huomioon sekä keli että oma ajoympäristö. Pääasiallisesti eteläisessä kaupungissa kurvailevan kannattaa muistaa, että olosuhteet voivat muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi vaihdella runsaasti myös vuorokaudenajasta riippuen. Jos ajaa usein aikaisin aamulla, voi nastarenkaiden vaihto olla ajankohtaista nopeastikin. Nastattomat talvirenkaat voi hyvin vaihtaa alle vaikka heti.

 

 Hyväkuntoiset renkaat ovat avainasemassa vesiliirron välttämiseksi.

 
 
RAIJA ANTTILA
 
Elimäen Sanomat