Etusivu
Tilaukset ja osoitteenmuutokset
Aineistoa seurapalstalle
Juttuvinkit
Pääkirjoitus
Toimitus
Ilmoitukset
Mediatiedot
Lehti
Palaute  
 
 
Etusivu Pääkirjoitus
 
 
 
Pääkirjoitus 21.2.2018

Onnistuisiko ruuduton päivä?

Ensi viikolla vietetään koululaisten hiihtolomaviikkoa. Monissa perheissä myös vanhemmilla on samaan aikaan talviloma, joten luvassa on perheiden yhteistä aikaa.

Lapset ja aikuiset viettävät nykyisin valtavasti aikaa erilaisten älylaitteiden, kuten puhelinten, tietokoneiden ja pelikonsoleiden parissa. Niitä ilman ei tulla enää toimeen, ja valitettavasti monien ihmisten sosiaalinen elämä on hyvin pitkälle muun muassa älypuhelimen näppäinten varassa. Tutkimukset kertovat, että keskivertonuori käyttää Internetiä 21-30 tuntia viikossa. Se on paljon, varsinkin kun esimerkiksi sosiaalisen median käyttö painottuu selkeästi kello 15-01 väliseen aikaan,.

Yksi elämä -terveystalkoiden Neuvokas perhe -osio kannustaa ihmisiä välillä miettimään, mistä jatkuva puhelimen vilkuilu tai pelaaminen voi olla pois. Lapsen aivot sopeutuvat sähköisen maailman nopeaan vauhtiin ja tempoon. Liika kuormitus näkyy helposti väsymyksenä, ärtyisyytenä ja keskittymisen puutteena. Ruutujen pois laittaminen voi olla vaikeaa, kun muut asiat tuntuvat hitailta ja tylsiltä.

Neuvokas perhe kannustaa kokeilemaan ruudutonta päivää. Sellaista voisi viettää esimerkiksi talvilomalla, jolloin perheillä on muutakin mukavaa tekemistä. Kannattaisi kokeilla, mitä tapahtuu, kun yksi päivä onkin varattu yhdessä tekemiselle, leikille ja oleskelulle. Entä jos ruutujen sijaan katsellaankin toisiamme ja annetaan lapselle viesti, että sinä olet kiinnostava ja tärkeä?

#ruudutonpäivä on leikkimielinen haaste. Jos koko päivän digipaasto on liikaa, voi kokeilla lyhyempääkin aikaa. Tärkeää onkin pohdinta, miten meidän perheessä ruutuja käytetään ja onko käyttötavoissa tarkistamista? Parhaimmillaan voi löytyä ratkaisuja, jotka edistävät koko perheen hyvinvointia. Usein laitteet koukuttavat myös aikuisia, ja esimerkiksi iltaisin on vaikea päästä nukkumaan. Perheen kesken voi sopia vaikka puhelinparkin, jossa aikuistenkin puhelimet yöpyvät, Neuvokkaasta perheestä vinkataan.

Ruuduton päivä on kokeilemisen arvoinen tempaus. Mitä jos viettäisikin päivän yhdessä perheen kanssa leikkimällä, pelailemalla ja hulluttelemalla? Se voisi olla melkoinen kokemus koko perheelle. Jos haaste tuntuu liian vaikealta, voisi älypuhelimet ja muut vempeleet laittaa kiinni edes yhdeksi illaksi.

 

  
 
RAIJA ANTTILA
 
Elimäen Sanomat